INFÖR 2-ÅRSAVSTÄMNINGEN

ENKÄT

Ni har i dagarna fått en enkät från Riksbyggen, gällande den stundande 2-årsavstämningen, 2 och eventuellt 3 februari 2016 (beroende på hur många fel som ska kontrolleras). Texten i denna kan tolkas som att det handlar om en slutbesiktning (som kommer att hållas efter 5 år) och är en komplettering till en tidigare gjord 2-årsbesiktning, men så är inte fallet. Tryckfelsnisse har varit och hälsat på hos Riksbyggen. Det handlar om en 2-årsavstämning. Riksbyggen beklagar, och ber er ha överseende med detta.

I denna ska ni fylla i ALLA fel och brister som ni har upplevt under de två första åren som vi bott här – stora som små. Vi kan inte nog understryka vikten av att alla fel och brister kommer fram nu, så att vi får åtgärdat så många fel som möjligt nu. Vi har nu chans att få dessa tillrättade på byggarens bekostnad. Föreningen kommer så småningom att ta över driften av fastigheten, och då är det vi själva som får stå för alla kostnader för de fel som vi sedan upptäcker.

Som vi tidigare nämnt, har vi några punkter som vi vill att ni tar er tid att kontrollera extra noga:

 • Rostprickar på fönsterbleck
 • Sprickor/flagnad färg/otäta fogar på fasaden
 • Kärvande balkongfönster
 • ”Sprint” till balkongfönster lossnar
 • Otät lägenhetsdörr (ljus sipprar in från Hisshallen, framförallt undertill). Viktigt att det är tätt, då detta är en brandcellsgräns.
 • Ringsignal hörs vid påringning, från porttelefon, till andra lägenheter
 • Kallt eller varmt i lägenheten
 • Oljud i radiatorer/termostatventiler. Ni ska inte behöva skruva ner värmen för att få tyst på dessa. (Entreprenören har tydligen fått en sändning med termostatventiler som har varit felaktiga, så risken finns att ni har fått dessa installerade i er lägenhet).
 • Oljud eller andra problem med ventilation/köksfläkt
 • Svart ludd/sot som kommer in via ventilationen
 • Ugnsluckan tar i skåp/lådhurts undertill (märks framför allt när man stänger ugnsluckan) Det är Electrolux som har upptäckt detta, och risken finns att ugnsluckan med tiden kan spricka, och då går det inte på garantin.
 • Våtrumsfogen mellan tak och vägg i toalett/tvättrum har gulnat
 • Ljudproblem med hissarna

Dessutom har vi redan bett er kontrollera knarrande parkett och imma mellan fönstren. Det sistnämnda är oerhört viktigt att vi får kännedom om inför besiktningen.


Skulle ni glömma något nu, eller om det dyker upp något efter att ni lämnat in enkäten, är det givetvis inget som hindrar att ni felanmäler detta på vanligt vis eller tar upp det vid besiktningen, om det är mindre saker. Har ni inte möjlighet att närvara under besiktningen, se då till att ställa låset i serviceläge, och lägg en lapp på köksbordet med eventuella tillkommande punkter, eller övriga meddelanden.

Ett tips är att kopiera enkäten, eller skriva upp era noteringar så att ni kan stämma av att inget missas under besiktningen. Notera även de felanmälningar ni tidigare gjort, och som inte blivit åtgärdade.

Det är inte säkert att besiktningsmannen bedömer alla era synpunkter som fel, men ni har i så fall rätt att få en förklaring till varför han väljer att godkänna punkten.

Är ni osäkra, eller har några frågor, så tveka inte att ta kontakt med någon av oss i styrelsen. Styrelsen kommer att vara representerad under besiktningen.

VITVAROR

Tänk också på att garantin för era vitvaror går ut efter två år. Exakt datum finner ni i lägenhetspärmen, under flik 2. Ett fel som många haft problem med, är trasiga displayer.

Eventuella fel på vitvaror tas inte upp på 2-årsbesiktningen, utan felanmäls direkt till Electrolux service, tel. 0771-76 76 76.


UNDERHÅLL ATT TÄNKA PÅ

Vi vill också passa på att påminna om ert underhållsansvar. Detta gäller till exempel:

Smörja gångjärn, spanjoletter och lås i fönster och dörrar

Kontrollera brandvarnare

Kontrollera jordfelsbrytaren

Rengöra fettfiltret i köksfläkten

Rensa filter i diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare

Rensa vattenlås i diskbänk, tvättställ och brunn (se till att tätningslisten till vattenlåset tätar ordentligt mot brunnen när ni sätter tillbaka det, annars finns risk att

avloppslukt kan tränga upp)

Titta i lägenhetspärmen, flik 3, om ni är osäkra på vad ni själva ska underhålla.

 

Med vänlig hälsning,

Styrelsen i  BRF Linnéa